Odlazak prof. dr. sc. Vlade Jukića – najvećeg filmofila među psihijatrima

5.3.2019

Prof. dr. sc. Vlado Jukić bio je najveći filmofil među psihijatrima

Prof. dr. sc. Vlado Jukić bio je najveći filmofil među psihijatrima

Prije dva dana, točnije 3. ožujka zatekla nas je vijest da je u 68. godini preminuo prof. dr. sc. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče i jedan od poznatijih filmofila među liječnicima, s kojim je Hrvatsko društvo filmskih kritičara više godina surađivalo na jedinstvenom interdisciplinarnom projektu – tribini “Psihijatrija i film”. Prije devet godina prof. Jukić osmislio je i pokrenuo tu tribinu kako bi sa svojim specijalizantima uz pomoć filma razbistravao važne psihijatrijske probleme. Svakog prvog utorka u mjesecu, u kinodvorani bolnice Vrapče, dočekivao je i pozdravljao renomirane psihijatre i one koji će to tek postati, filmske kritičare svih naraštaja, a katkada i same filmaše koji su uz prikazani filmski predložak dugo i meritorno raspravljali o različitim psihijatrijskim temama – od različitih psihičkih smetnji, poremećaja i trauma do raznih oblika ovisnosti.

Uz neizostavni Formanov Let iznad kukavičjeg gnijezda, kojim je tribina 2010. započela svoj višegodišnji život, na ekranu bolnice Vrapče izmjenjivali su se filmski klasici s potpisima Bergmana, Hitchcocka, Hawksa ili Fassbindera  sa suvremenim filmovima i domaćim naslovima, a na komentatorskim stolcima deseci liječnika, kritičara i redatelja. U dvorani, koja je često bila popunjena do posljednjeg mjesta, vodile su se  žive i sadržajne rasprave, pri čemu su liječnici i terapeuti s dosta žara i poznavanja ocjenjivali ne samo medicinska pitanja i dvojbe postavljene filmom nego i filmske aspekte viđenoga djela, poput dramaturgije, montaže, kamere ili režije, dok su kolege kritičari i redatelji znali zaći u procjene vjerodostojnosti prikazanih slučajeva sa stajališta psihijatrije.

U doba koje teži interdisciplinarnosti, ali se sve manje vremena posvećuje ozbiljnim i dubinskim razgovorima o filmu, dr. Jukić poticao je rasprave u kojima se kritička interpretacija nadopunjavala znanstvenom analizom, a pokazalo se da su te rasprave, kada bi se jednom godišnje udaljile od bolničkog kompleksa i održavale u nekoj od dvorana u središtu Zagreba, iznimno zanimljive i takozvanoj običnoj publici. Dr. Jukić, koji je kao liječnik, znanstvenik i sveučilišni predavač zadužio medicinu i znanost, pokazao se pritom iznimno dobro informiranim i rafiniranim filmofilom širokih pogleda i izvrsno upućenim u recentnu svjetsku kinematografiju, a njegove jedinstvene filmske tribine pamtit ćemo kao mjesto iznimnog spoznajnog poticaja te profesionalnog i toplog prijateljskog druženja.