A dobitnici Oktavijana za 2022. su….

13.4.2023

Sigurno mjesto - redatelj: Juraj Lerotić

Sigurno mjesto – redatelj: Juraj Lerotić

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodjeljuje po trideset i prvi put svoju godišnju nagradu za najbolje filmove Oktavijan. Više od stotinu filmova svih rodova i trajanja iz prošle godine konkuriralo je za prestižne nagrade, no samo njih osam je i nagrađeno. Hrvatsko je društvo filmskih kritičara ustanovilo nagradu 1992. godine, a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen film Riječ Marine Uzelac, a najbolji je eksperimentalni Mjesta koja ćemo disati Davora Sanvincentija. Vuk Jevremović je autor najboljeg animiranog filma, 11, a Ante Zlatko Stolica najboljeg kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma naslova Babajanja. Najbolji je dugometražni dokumentarac Veće od traume Vedrane Pribačić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani je Noćna vožnja autorice Vide Skerk. U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim je proglašeno Sigurno mjesto Jurja Lerotića. Oktavijana se može dobiti i putem manjinskih koprodukcija: najboljom je proglašena Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića i hrvatske producentice Ankice Jurić Tilić. Zlatni Oktavijan za životno djelo ide u ruke Alfija Kabilja.

Osim nagrade Oktavijan HDFK dodjeljuje i godišnje nagrade Vladimir Vukovićza najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji među hrvatskim kritičarima u 2022. je Miro Nikolić, a najboljom novom kritičarkom je proglašena Marija Krstanović. Nagradu Vladimir Vuković za životno djelo postumno dodjeljujemo našem dragom i prerano preminulom kolegi Draganu Rubeši kojem ćemo u čast u bliskoj budućnosti organizirati tribinu.

Dodjela nagrada zajedno s projekcijom nagrađenih kratkometražnih i srednjometražnih filmova biti će organizirana u zagrebačkom kinu Kinoteka 17. travnja od 20:30 sati. Ulaz je slobodan a gledatelji će moći gledati filmove RiječMjesta koja ćemo disati11Babajanja Noćna vožnja.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara redovito dodjeljuje i Zlatnog Oktavijana za životno djelo, a njegovog dobitnika uskoro objavljujemo u sklopu posebnog programa obilježavanja.

Ovdje pogledajte ocjene najbolje ocijenjenih filmova.

Vidimo se u ponedjeljak 17. travnja od 20:30 sati u Kinoteci!

Oznake: