EMANCIPACIJA NAGRADA HDFK-a

16.9.2020

Ne gledaj mi u pijat - redateljica: Hana Jušić

Ne gledaj mi u pijat – redateljica: Hana Jušić

2020. godina je godina brojnih promjena i na tragu tog njenog karaktera Hrvatsko društvo filmskih kritičara ju je kao takvu prihvatilo ali i prigrlilo.

Početkom godine prvi je put samostalno dodjeljena nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film Dani Budisavljević i njenom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”, a na jučerašnjoj je redovnoj sjednici Hrvatskog društva filmskih kritičara odlučeno da će se sve nagrade Društva u budućnosti dodjeljivati samostalno, početkom godine za prethodnu godinu. Razloga ima nekoliko – od činjenice da HDFK želi objediniti dodjelu u nastojanju da se samim nagradama i posredno radu Društvo osigura veća medijska pozornost i vidljivost, pa do činjenice da se u razmatranje za nagrade želi uključiti što veći broj filmova, nevezano uz mjesto premijernog prikazivanja. Niti jedan hrvatski filmski festival nema reprezentativnu selekciju za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju a nagrade HDFK-a moraju biti upravo to: reprezentativne za čitavu kinematografiju.

Veselimo se novim filmovima, novim prilikama i skorom susretu na kojem ćemo dodijeliti sve naše nagrade i prikazati najbolje filmove. Hvala još jednom Danima hrvatskog filma i Pulskom filmskom festivalu na uspješnoj višegodišnjoj suradnji.