Hrvoje Turković dobitnik je nagrade Ante Peterlić

12.2.2022

Hrvoje Turković (autoportret)

Hrvoje Turković (autoportret)

Nagrada Ante Peterlić Hrvatskog društva filmskih kritičara dodjeljuje se bijenalno, za izvrsnost u filmskoj publicistici, autorima ili urednicima, za radove objavljene kao zasebna izdanja – knjige, časopise, zbornike, monografije i sl. – originalno na hrvatskom jeziku i na području Republike Hrvatske. Ove godine dodjeljuje se treći put, a u konkurenciji su bila djela objavljena u 2020. i 2021. g.

Ovogodišnja nagrada Ante Peterlić za filmsku publicistiku dodjeljuje se autoru Hrvoju Turkoviću za filmološku knjigu Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja, objavljenu 2021., u izdanju Hrvatskog filmskog saveza uz sufinanciranje Društva hrvatskih filmskih redatelja, HAVC-a i Ministarstva kulture i medija.

Uživajući u impresivnom opusu kritičarskih i teorijskih radova Hrvoja Turkovića lako je naviknuti se na visoku razinu njegove analitičnosti, na sposobnost iznimno sustavnog razmišljanja o filmu. No, knjiga Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja čak i u ovom kontekstu predstavlja iznimnu vrijednost. Naslanjajući se, dakako, na relevantne filmske prethodnike, Turković opet stvara svoju, prepoznatljivo Turkovićevu teoriju, jasnim se jezikom hrabro noseći s temeljnim problemima analize filma. Kako i zašto film niže svoje podražaje? Od čega se oni sastoje? Kako se film organizira? Koje su nam vrste filmskog izlaganja dostupne i važne? Kako funkcioniraju? Temeljna pitanja zaslužuju temeljite odgovore, a Turković ih ovdje daje, objašnjavajući ih pritom na veoma jasnim primjerima, u rasponu od Wellesova Građanina Kanea i Tarkovskijevog Stalkera do obrazovnih filmova Radovana Ivančevića. Jedna od najboljih knjiga o filmu izašla u zadnjih nekoliko godina, ovo je i jedna od najboljih knjiga Hrvoja Turkovića. Ova će filmološka publikacija stoga služiti kao udžbenik filmoljupcima i studentima u predstojećim godinama, ali će predstavljati i uzor budućim piscima knjiga o filmu u Hrvatskoj i šire.

Žiri: Višnja Vukašinović, Nikica Gilić, Janko Heidl

Oznake: