Nagrade HDFK-a na Danima hrvatskog filma

21.6.2017

  1. Višnja Vukašinović

    26. po redu Dani hrvatskog filma završili su obilnom količinom nagrada, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagrade Oktavijan u svim kategorijama, te je dodijelilo i nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku. Višnja Vukašinović dobitnica je godišnje nagrade kao najbolja kritičarka, a diplomu za najboljeg mladog kritičara 2016. dobio je Viktor Zahtila.

  2. Višnja Vukašinović dugogodišnja je filmska kritičarka koja je tekstove objavljivala u Hrvatskom filmskom ljetopisu, časopisu Filmonaut i u emisiji Filmoskop 3. programa Hrvatskoga radija. U svojim esejima ne pokazuje samo veliko filmsko znanje, već i golemu ljubav spram filma, koja u njezinu zavodljivu i jezično rafiniranom stilu postaje zaraza koju se ne može izbjeći. Filmsko štivo u nje nije samo deskripcija i pojmovna analiza onoga što se iz filma može razabrati – iako jest i to – tu nema spora, no u prvom je redu nezaboravno emocionalno putovanje u samo središte tako nam dragih filmskih svjetova. Njezini su uvidi intelektualno potentni, ali ono po čemu je ona doista svoja i prepoznatljiva rijetka je sposobnost da kroz tekst oćutimo ono zbog čega film volimo – uživljavanje u fikcionalni svijet koji je katkada stvarniji od zbilje.
  3. Viktor Zahtila

    Viktor Zahtila pekao je zanat na portalu Gay.hr i dvotjedniku Zarez, da bi svoj stil do savršenstva doveo u kritikama objavljenima na portalu Kulturpunkt. Zahtilin stil je eruditski, no istovremeno direktan i precizan, pri čemu podjednako vješto analizira reprezentacijske strategije kao i filmski jezik kojim se izražavaju. Analize mu kreću iz jasno definiranih i često beskompromisnih stavova, a da pritom ne dopušta da mu vlasiti ukus ili stavovi zamute pogled na cjelokupne dosege filma. Zahtila svojim tekstovima vrlo dobro pokazuje kako cilj filmske kritike nije da se kompleksnost filmskog djela svede na jedno mišljenje, nego da ona služi kao oruđe za otvaranje dijaloškog prostora između filma, gledatelja i mnoštva često suprotstavljenih pogleda.

 

  1. Nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo, dodijeljena je Pavlu Štalteru na samom početku manifestacije, o čemu možete pročitati na ovom linku.

 

  1. Dobitnici nagrade Oktavijan za najbolja ostvarenja po kategorijama su:

ANIMIRANI FILM

Ježeva kuća, Eva Cvijanović

KRATKI I SREDNJEMETRAŽNI IGRANI FILM

Tanja, Jasna Nanut

Zvir, Miroslav Sikavica

DOKUMENTARNI FILM

Oni samo dolaze i odlaze, Boris Poljak

EKSPERIMENTALNI FILM

Sve bih ostavio ovdje, Ivan Faktor

NAMJENSKI FILM

Područje bez signala, Goran Turković, Marko Šesnić i Manuel Šumberac