Poziv: prijavite filmove za nagradu Oktavijan

26.10.2020

Hrvatsko društvo filmskih kritičara organizira dodjelu nagrade Oktavijan. Kao što znamo, 2020. je godina brojnih promjena, a taj njen karakter HDFK je prihvatilo i prigrlilo.

 

Početkom godine prvi je put samostalno dodijeljena nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film Dani Budisavljević i njenom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”, te je odlučeno da će se sve nagrade Društva u budućnosti dodjeljivati samostalno, početkom godine za prethodnu godinu. Razloga ima nekoliko – od činjenice da HDFK želi objediniti dodjelu u nastojanju da se samim nagradama i posredno radu Društvo osigura veća medijska pozornost i vidljivost, pa do činjenice da se u razmatranje za nagrade želi uključiti što veći broj filmova, nevezano uz mjesto premijernog prikazivanja. Niti jedan hrvatski filmski festival nema reprezentativnu selekciju za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju, a nagrade HDFK-a moraju biti upravo to: reprezentativne za čitavu kinematografiju.

 

Pozivamo sve filmske autore i produkcijske kuće da prijave svoje filmove za nagradu Oktavijan putem ovog obrasca za prijavu: OBRAZAC.

 

Sve prijavljene filmove će odgledati i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a, a potom će deset najboljih filmova po svakoj kategoriji ocjenjivati preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva. Sve ocjene će biti javno objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova u siječnju 2021. godine.

 

Filmovi koji konkuriraju za godišnju nagradu Oktavijan su svi hrvatski premijerno i javno prikazani tijekom 2020. godine u Hrvatskoj. Iznimno, s obzirom na promjenu termina i formata nagrade, pozivaju se na prijavu i svi oni filmovi koji su premijerno prikazani u 2019. nakon prošlogodišnjih Dana hrvatskog filma (od 14. do 18. lipnja 2019. godine). Autori filmova koji očekuju svoje hrvatske premijere do kraja tekuće godine također se pozivaju na prijavu.

 

 

Godišnja nagrada Oktavijan dodjeljuje se u slijedećim kategorijama:

 

Oktavijan za dugometražni igrani film 

Oktavijan za dugometražni dokumentarni film 

Oktavijan za (kratki i srednjometražni) igrani film

Oktavijan za (kratki i srednjometražni) dokumentarni film

Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) animirani film

Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) eksperimentalni film 

Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) namjenski film  

Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju 

 

Novost je uvođenje dvije dodatne nagrade – Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film i nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju. Pravilnik nagrade Oktavijan se nalazi OVDJE.

 

Proces prijava filmova za nagradu Oktavijan trajat će do 22. studenoga 2020.

 

 

Osnovni uvjet: 

– film je hrvatska produkcija i javno je prikazan na teritoriju Republike Hrvatske u periodu od 18. lipnja 2019. do 31. prosinca 2020.